Бизнес с услуги: Кой наистина продава вашите услуги?

Пресонал - подажба на услуги

Дори и най-качествените услуги на света не се продават сами. Вероятността клиентът напълно самостоятелно да ви открие, да харесва това, което предлагате, да ви предпочете пред вашите конкуренти и да направи покупката е много малка. Тук искам да ви питам – кой наистина продава вашите услуги? Кой точно ви осигурява основната печалба във вашия бизнес?

чети всичко »

Бизнес с услуги: Как категоризирането на персонала ви помага да продавате повече

Категоризиране на персонала

Категории на персонала и обема на продажбите – на пръв поглед това са две несвързани помежду си неща. Често персоналът, предоставящ услугите в дадена фирма, има една „обща“ категория – експерт, майстор, специалист или нещо друго. Така е по-лесно. Но по този начин се изпускат много възможности вашите услуги да се продават по-често и на по-добра цена.

чети всичко »

Работа с възражения или кога ще се учим на пазарлък?

Работа с възражения на клиенти

Всеки търговец разбира, че никога няма да продаде нищо, ако не успее да се пребори със съмненията на клиента и не го увери, че придобивката си струва парите. И тук започва най-интересното - ние започваме да работим с възраженията на клиента - съмненията, които му пречат да вземе крайното решение и да се отправи към касата. Ако ви е по-удобно, наричайте го "пазарлък" :)

чети всичко »