Систематизация на маркетинга

Систематизация на маркетинг

Всяка система, която правите в бизнеса, каквато и да било тя, се прави с цел да спестите своето време. Когато имате система за работа по привличането на клиенти, няма да се чудите - сега какво трябва да направя, после какво трябва да направя ...

чети всичко »

Симптоми за проблеми в различни бизнес системи

Системни бизнес проблеми

Всеки предприемач се е сблъсквал в бизнеса си с разнообразни проблеми. Понякога се случва, че колкото и да полагаме усилия да се справим с някакъв проблем, той се повтаря отново и отново. Това е признакът, че източника на проблема в нашия бизнес е определен грешно и, съответно, не са направени адекватни действия. Да видим някои от основните симптоми, които можете самостоятелно да забележите в бизнеса си и да вземете навременни мерки за справяне със скритите проблеми.

чети всичко »

Систематизация на бизнес във въпроси и отговори

Систематизация на бизнес във въпроси и отговори

Бизнес като система, работеща като по часовник? Това е възможно! Вижте отговори на основните въпроси за бизнес системи и систематизацията на бизнес.

чети всичко »

Какво е бизнес система и систематизация на бизнес?

Бизнес като система

Какво представляват и как работят тези "вълшебни хапчета" за нашия бизнес с название "бизнес системи"? Да видим какво представлява една бизнес система, как работи и с какво помага систематизацията на вашия бизнес.

чети всичко »

Технология за систематизация на бизнес "3+1 основни бизнес системи"

3+1 основни бизнес системи

За да изградите успешен бизнес, вие трябва да разбирате как функционира вашият бизнес като цяло. Във всеки бизнес, в това число и във вашия, съществуват четири основни процеса, от които три пряко влияят върху печалба от вашия бизнес.

чети всичко »

Бизнес система с гарантиран резултат

Система с гарантиран резултат

Как винаги да получавате гарантирано добър резултат от своите действия в бизнеса? В основата на всяка система с гарантиран резултат се намират методики и техники, които предварително са тествани, проверени в условията на вашия бизнес. Те са формализирани, документирани по начин, позволяващ да бъдат успешно използвани в бизнеса ви, независимо от личността на всеки конкретен служител. Вие винаги знаете какъв вероятен резултат ще получавате от всяко свое действие.

чети всичко »

Маржинална ценност на клиента

Маржинална ценност на клиента

Всеки клиент е ценен за вас. Да, но колко точно е ценен? Тази формула ще ви помогне да направите много точна оценка на своите клиенти и да видите каква печалба те дават на вашия бизнес.

чети всичко »

Бизнес с услуги: Кой наистина продава вашите услуги?

Пресонал - подажба на услуги

Дори и най-качествените услуги на света не се продават сами. Вероятността клиентът напълно самостоятелно да ви открие, да харесва това, което предлагате, да ви предпочете пред вашите конкуренти и да направи покупката е много малка. Тук искам да ви питам – кой наистина продава вашите услуги? Кой точно ви осигурява основната печалба във вашия бизнес?

чети всичко »

Бизнес с услуги: Как категоризирането на персонала ви помага да продавате повече

Категоризиране на персонала

Категории на персонала и обема на продажбите – на пръв поглед това са две несвързани помежду си неща. Често персоналът, предоставящ услугите в дадена фирма, има една „обща“ категория – експерт, майстор, специалист или нещо друго. Така е по-лесно. Но по този начин се изпускат много възможности вашите услуги да се продават по-често и на по-добра цена.

чети всичко »