Аромамаркетинг за стимулиране на продажбите

Ароматите са мощно оръжие, което въздейства на подсъзнанието на човека, и това оръжие с голям успех се използва в продажбите.

Да видим няколко тайни технологии на аромамаркетинга:

Как мирише една скъпа кола? Какъв аромат би трябвало да имат брилянтите? Кои аромати ще ви накарат да се чувствате комфортно? Отговорите на тези въпроси отдавна са намерени от специалистите в областта на аромамаркетинга. Може да се каже, че това е най-тайното направление на маркетинга, което въздейства директно върху сетивата и мозъка на човека и подсъзнателно го кара да купува повече.

Как това работи?

Например, влизате в магазин за техника, защото отдавна сте решили да проучите какви електрически отварачки на консерви се предлагат на пазара. Влизайки в магазина за секунда обръщате внимание, че тук мирише приятно.

Обикаляте из щандовете, търсейки отварачките и изведнъж се озовавате пред щанд с големи и скъпи телевизори. На вас не ви трябва телевизор, вие сте дошли в магазина да проучите отварачките, но защо да не поразгледате малко, да поцъкате дистанционното и да си представите къде в апартамента ви такъв телевизор би се настанил най-добре. След това със сигурност ще се сетите за своите приятели и познати, които ще ви завиждат тайно, ако ще видят такава красота при следващото им идване при вас на някое иначе скучно парти.

Минават още няколко минути и вие се озовавате на касата. Само след излизането от магазина започвате да разбирате, че би било по-добре да не се харчат толкова пари, когато имате куп неплатени сметки, а и не сте ходили на почивка три години. „Как можах!” – мислите вие.

Какво беше това? Как нормален и разумен човек изведнъж би направил такава спонтанна покупка?

Всичко е много просто - това беше само лекият аромат на ябълка.

Магазините за техниката са едни от първите търговски обекти, които са започнали да използват аромамаркетинг за да накарат хората да правят повече спонтанни покупки.

Ароматът на ябълка е един от основните аромати, познати на човека още от древността. Учените са доказали, че тъй като този аромат е познат на нас още от времето, когато сме живели в пещерите, той по някакъв учудващ начин създава чувството за комфорт и безопасност. Човекът подсъзнателно не иска да напуска мястото, където ухае на ябълки, затова прекарва на такова място повече време, отколкото е планирал. Повече време, прекарано в магазина е равно на по-голяма вероятност от покупка. Освен това, всичко видяно, чуто и пипнато на такова „ароматно” място се възприема по-благосклонно, изглежда по-привлекателно и „по-близко”.

Сред големите фирми, които години наред използват аромамаркетинг в своите продажби са, например, производители на коли - Mercedes Benz и Porsche, вериги от хотели - Hilton и Radisson, производители на електроника - Apple и Philips, производители на дрехи - Benetton и Cacharel и др.

Аромамаркетингът е достъпен за всяка, дори много малка, фирма. Той може да се използва както в търговски обект, така и в офис. Няма значение с какво точно се занимава вашия бизнес и какви са вашите клиенти – винаги има аромат, който много добре работи за по-голямата част от вашите клиенти.

Как да направите аромамаркетинг в своята фирма?

Можете да купите необходимите аромати в магазини, където се продават, например, парфюми или ароматизатори за помещения. Препоръчвам ви да започвате от универсалните аромати, които най-добре работят в аромамаркетинга – аромат на ябълка, мандарин, пресен хляб и ванилия.

Тук трябва да спазвате само две основни условия:

Първо, ароматът във вашия магазин или офис трябва да бъде много слаб. Силния натрапчив аромат ще накара вашите клиенти да побързат да напуснат помещението, а вашите служители със сигурност ще имат хронично главоболие.

Второ, трябва да направите тестове какъв аромат ще е най-подходящ за вашия бизнес. Да сложите един аромат за една седмица и да отбележите какъв ефект той има върху продажбите. Следващата седмица да сложите друг аромат и пак ще отбележите ефекта. Така за един месец ще имате резултати от тестването на четири аромата. В края на месеца със сигурност ще знаете какъв аромат въздейства най-добре за вашия бизнес.

Пишете в коментарите, ако използвате аромамаркетинг в своя бизнес, и какъв ефект имате върху продажбите?

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

6 грешки на сезонния бизнес

ЧЕК ЛИСТ ЗА ЕКСПРЕСНА ПРОВЕРКА НА МАГАЗИН [PDF]

Направете бърза проверка на търговско помещение на вашия магазин и открийте проблемите, които ви пречат да продавате лесно, бързо и на по-големи суми.

ВЗЕМИ ЧЕК ЛИСТА
Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.