стимулиране на продажбите

Направете своят продукт сложен и уникален и ще продавате повече. Ексклузивния конструктор е един от малкото похвати за стимулиране на продажбите, които може да се използва както в големия, така и в малкия бизнес.

Например, фирмата „Найк”. „Найк” е голяма фирма, се познава навсякъде по света, прави продажбите навсякъде по света и пазарът й е огромен.

Марекетинговия похват, който се използва от фирмата „Найк” е едно от нещата които могат да бъдат заимствани и за малкия бизнес.

„Найк” в сайта си имат един вид конструктор, както го наричам, там потребителят може да си "сглоби" маратонки („Найк” се занимават с производството и продажбата на маратонки), като да си избере моделът, цвета, връзките, някакви допълнителни знаци, които ще бъдат върху маратонките - да си "сглоби" маратонки, които ще бъдат произведени от „Найк” в един единствен екземпляр. По този начин всеки клиент получава уникален продукт, който е направен точно за него.

Малките фирми също биха могли да направят такъв ексклузивен конструктор от услугите или продуктите, които предлагат. Клиентът може да има възможност да избере, например, един стандартен продукт или услуга, които се предлагат на стандартна цена или да си направи уникален продукт, като в този уникален продукт или услуга могат да влизат няколко неща – например, няколко продукти и услуги са събрани в едно или самият продукт е сложен.

Колата е пример за сложен продукт. Тя има колела, салон, предни стъкла, задни стъкла, седалки и т.н. Това е един продукт - кола, но той е сложен, направен от съставни части.

Идеята е да се предложи на клиента да избере от съставни части, които вие предлагате, и да си "направи" един уникален продукт. Всеки бизнес може да предложи на своите клиенти един такъв ексклузивен конструктор. В интернет ексклузивния конструктор се прави още по лесно.

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.