Ценови категории

Най-добре се купуват някакви продукти или услуги, когато клиентът има избор. Ако предлагате някакъв продукт само от един вид и само на една цена, със сигурност губите клиенти, защото не им предлагате никакъв избор.

Човекът трябва да има възможност да избере не само от продукти с определени по-различни характеристики (например, да избере от зелен, червен и бял цвят), а и от различни ценови категории. Трябва задължително да имате много евтини стоки и много скъпи стоки.

Клиентът, който идва да избира продукт, подсъзнателно прави оценка не само на характеристиките на продукта или услугата които избира, аз също така преценя на каква цена се предлага търсеният от него продукт. Някои хора избират само най-евтините неща - каквато цена и да сложите, ако те нямат избор от няколко цени, те нищо няма да купят. Те не могат да преценят какво е най-подходящото, най-евтиното за тях.

Тези клиенти не са много интересни за нас, но все пак трябва да има определена ценова категория и за тях, защото това все пак са допълнителни пари. Освен това един доволен клиент може да доведе и други клиенти.

Най-скъпата ценова категория покачва нивото на вашия бизнес, показва на вашите клиенти, че вие не се занимавате само с обикновени дребни продукти и услуги, а също така предлагате нещо от ВИП категория, предлагате нещо по-скъпо. Тогава по-евтиният продукт психологически по-лесно се възприема от клиента и по-често се купува, защото на фона на по-скъпия продукт той изглежда на приемлива цена.

Успех!

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.