Сега като се замисля, при всеки начинаещ първото хрумване е "Какво ново да започна, с какво да бъда оригинален?", така и всичко друго почти отпада като възможност.

Получава се малко като това как мъжете се опитват да свалят жените - всеки се опитва и иска да каже нещо оригинално, а само жената знае че е просто поредния със същата фраза. Накрая най-често всичко завършва с погром.

Rado_82

Най-добрия бизнес за начинаещ е ... да ползва вече съществуващите модели. Само предприемачите с опит и пари имат достатъчно ресурси за да направят нещо ново. Да, има и исключения - случайни успешни начинания на начинаещи бизнесмени. Но, на всеки един подобен успех се падат хиляди пропиляни идеи, пари и време.

Повечето "интересни" и "гениални" идеи за бизнес, които са започнали новаци са починали като мухи без история. Защо ли? Ами, защото има голяма разлика между това да измислиш добра и интересна идея и това да я реализираш. Трябват опит и финансиране.

Смятам, че начинаещ трябва да започне от това, че да ползва вече работещ реален модел на бизнес. Така да се каже, да открадне идеята. :) Важно е да прецени вярно, дали бизнесът, който му изглежда подходящ, наистина е печеливш (не винаги нещата наистина са такива, каквито изглеждат), дали има перспективи в глобален смисъл (развитие на отрасъла) и др. После се търси собствена ниша, където да се прилага моделът.

"Добрата идея" за стартиране на бизнес е тази, която е подходяща за конкретния предприемач - да му е интересно да се занимава с това, да носи такъв доход, който на него му е достатъчен, да има перспективи, които той иска да има и т.н.

Между другото, съществува и друг модел на стартирането на бизнес - когато нов бизнес се прави с цел да бъде препродаден. Тогава правилата са малко по-различни.

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар