Ефективна реклама

Споделям с вас своята система за подготовката и реализацията на ефективна рекламна кампания. Не правете спонтанни действия и не бързайте да реализирате всичките хрумванията, които ви идват в главата. Просто спазвайте основните стъпки.

Основните стъпки за да направите ефективна реклама:

1. Аватар

Определяте към каква целева аудитория на вашите клиенти (към какъв аватар на клиента) ще насочвате вашата реклама.

2. Оффер

Избирате конкретно предложение, което ще отправяте към аватара. Например, ще предлагате намаление с 10% на определен вид продукти и услуги в рамките на 10 дни.

3. Съобщение

Определяте конкретните заглавия и текстове, с които ще излъчвате вашият оффер и които най-добре въздействат върху вашият аватар.

4. Канал

Избирате канали по които ще излъчвате вашето съобщение за оффера. Каналите са "места" в и извън интернет, където се събират хората от вашият аватар и където има най-голяма вероятност те да видят вашето съобщение и да му обърнат внимание. Например, това са конкретни сайтове в интернет, конкретни страницив социалната мрежа, конкретни списания, заведения, улици и т.н.

5. Носител

Избирате рекламни носители за всеки конкретен канал. За един канал можеда има няколко различни носителя, както и един носител може да се разпространява по няколко канала. Носителите са конкретни физически или цифрови еденици. Например, това са листовки, текстове на рекламни статии, банери, хартиени каталози и др.

6. Маркери

Маркирате всеки носител, за да можете да определите откъде е дошъл вашият потенциален клиент и да можете да изчислите ефективността на всеки конкретен канал и носител.

7. Реализация на рекламна кампания

Реализирате кампанията по предварително направен план и график - раздавате листовки, излъчватебанери в интернет и т.н.

8. Събиране и анализ на информация

Събирате цялата информация за реализираната рекламна кампания, като използвате сложените от вас маркери. Изчислявате основните показатели: цената на един лид (дошъл потенциален клиент), цената на една продажба или конверсия (колко ви струва привличането на клиент, направил първата покупка или извършил първото действие), конверсия (какъв процент от лидовете са направили първатапокупка) и др.

Анализирате получената информация по всеки канал и рекламен носител. Откривате грешки, отбелязвате добри практики, определяте канали и носители, които нямат ефект или са много малко ефективни. Отказвате се от неефективните оффери, съобщения, канали и носители и правите нови хипотези (предположения, че ако промените нещо в рекламната си кампания, то ще имате по-добър ефект).

В зависимост от вашите нови хипотези , се връщате на т. 2, 3, 4 или 5 и продължавате.

Като резултат трябва да имате добре работеща, тестирана (проверена на практика) система за ефективна реклама.

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.