Информационен маркетинг и информационен бизнес - разликата е само в термина?

До голяма степен тези две неща правят едно и също - привличат нови клиенти, правят възможни продажбите и продават на настояшите клиенти чрез предоставяне на информация. И двете системи работят или могат да работят в пряка връзка, симбиоза с някакво производство на стоки и/или услуги. И едното и другото може да бъде осъществявано както в интернет, така и офф лайн (извън интернет, в реалния свят). На пръв поглед.

Основната разлика е в това, че инфо бизнес е цялостна система, работеща с информация във всякакъв й вид и я използваща като самостоятелен продукт (инфо продукт и услуга) или я вгражда в системата на маркетинг на фирмата. Инфо бизнесът е много гъвкав - той може да бъде обособен като самостоятелен бизнес, а може да подкрепя основния бизнес. Често доходите от инфо бизнеса надхвърлят тези от основния бизнес. И най интересното е, че това не се забелязва от страни :)

Преди да дам няколко примера, ще напомня няколко "основи" на информационния бизнес:

1. Информацията може да бъде предоставяна в много различни видове - статии, книги, лекции, тренинги, справочници, всякакви видове обучения, консултации и коучинг, аудио и видео и др.

2. Носителите на информация - дискове с видео и аудио, текстове в интернет сайтове, печатни материали, хартиени и електронни книги и др., както и "пряко" излъчване на информация - четене на лекции, уроци, семинари и др. "на живо".

3. Информацията, записана на някакъв физически носител или предавана "на живо" може да бъде самостоятелен продукт (или услуга) - това е областта, в която работи инфо бизнесът, или да бъде спомагателна и да влиза в общата система на маркетинг на фирмата - в тази област работят както инфо маркетингът, така и инфо бизнесът.

4. Производството на информация, нейния пренос на физически носители, както и успешните системи за нейното използване за привличане и обслужване на клиенти и, като резултат, за покачване на печалбите - е изцяло в областта на инфо бизнеса.

Прилича ви на четенето на лекции в училище? Не бързайте да казвате, че инфо бизнесът не е за вас, преди да сте видели няколко примера на инфо бизнес.

Най-класическия, елементарен пример: консултантския бизнес, коучинг, изнасяне на лекции и семинари. Това е инфо бизнесът в "чист", класически вид. Инфо продукти и услуги, които се продават и носят печалба са книги, дискове видео и аудио, живи лекции и семинари, личен и групов коучинг и консултиране и др. Кой може да има такъв бизнес? На практика - всеки, който притежава някакви знания (информация) в каквато и да било област, които са търсени от други хора и които има желание да предава на хората.

Дори се затруднявам да посоча примери (те са безкрайно, безкрайно много) - адвокати, финансови специалисти, икономисти, специалисти от всякакъв вид - фризьори, дърводелци, строители, фитотерапевти, агенти по недвижими имоти, специалисти по интернет, софтуер ... и всичко, което ви идва на ум (с 99,9% вероятност и вие влизате в това число).  И това не е всичко - в тази група също така влизат и хората, които имат някакви "приодобити в живота" умения и знания - ръкоделие, как да напиша данъчна декларация, как да подстригвам кучето си, как да отслабна, как да избера хубава кола втора употреба и безкрай друго.

Още един добре работещ пример: Инфобизнесът като по-високото стъпало на основния бизнес. Например, сте постигнали добри успехи в някакъв бизнес (без значение в какъв отрасъл и с какъв размер е бизнесът) и сега вече можете да продавате своите знания за това, как да направите бизнес успешен (най-малкото, колкото вашия). Често инфо бизнесът става основен източник на печалба, значително по-голям от "основния" бизнес.

И още един класически пример: Вие имате офф лайн или он лайн бизнес и, разбира се, искате да имате повече клиенти, да правите повече продажби и да имате по-големи печалби. Тук инфобизнесът се преплита с инфо маркетинга - помага да направите система за привличане и конверсия на клиенти, да правите повече продажби, да имате по-малко разходи за привличане на един клиент и, съответно, да имате по-голяма печалба. Какви бизнеси работят по тази система? Успешни, разбира се! Какви могат да работят? На практика, всеки бизнес може да използва системите на инфо бизнес.

Съществуват толкова много примери на работещия инфо бизнес, който донася на своите собствениците милиони! евро и долари, че трябва да отделя отделен пост за това. Начинаещите инфо бизнесмени могат да печелят, в зависимост от нишата в която работят, от "джобни пари" до "няколко добри заплати" в месец. При това - допълнително към основната работа.

Успех!

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.