Opt-in email, лендинг, имейл маркетинг

Когато през 1998 година станах горд притежател на първият си имейл адрес, аз изведнъж разбрах, че моята пощенска кутия е много популярна. При това, сред хората, които изобщо не познавам.

Те, на своя ред, изглежда, че ме познаваха добре и като на добър приятел всеки ден са ми пращали писма с най-различни предложения - от това да сваля на компютъра си някаква нова програма до "страшно изгодните" оферти за увеличаване на мъжкото достойнство (което, по естествени причини, не притежавам).

Така за пръв път разбрах за имейл маркетинга и за спама.

В зората на имейл маркетинга събирането на бази с имейли ставало много лесно - много малко сайтове са имали възможност да защитават публикуваните в тях имейли и затова ако вашият имейл по някаква причина се е появявал в свободен достъп, той почти веднага влизал в някакви спамерски бази (това и сега още се случва).

Крайната цел на всеки спам са продажбите. Тук се използва теорията на вероятностите - все някой от събраната база ще се окаже от целева аудитория, все някой ще отвори писмо, все някой ще кликне върху рекламата, все някой от тези, които са кликнали, ще купи нещо. Ясно е, че това няма да е голям процент от хората, но колкото повече писма се изпращат, толкова би трябвало да бъдат по-големи продажбите.

Първите години на спама бяха златните години за "черния" имейл маркетинг. Но, хората рано или късно научават за спама и спират дори да отварят подобни писма. Ефективността на спама започна да намалява, а кой иска да хвърля своите усилия на вятъра?

Въпреки всичко, имейл маркетингът продължава да се развива. Първата след неконтролирания спам в мрежата стъпка беше измислянето на "Opt-in" имейл - имейлът, собственикът на който е изявил желание да получава писма. Това може да стане, например, ако някой въведе своите контактни данни, в това число и имейл, във форма на някаква страница в интернет (Opt-in страница).

След време стана ясно, че всеки може да въведе в такива форми за събиране на контакти всякакви имейли, в това число и чужди. Затова била измислена "застраховка" - “double opt-in”, която предвижда преди въведеният във формата имейл да попадне в базата, той да бъде потвърден от собственика на имейла. Това става чрез изпращането на въведената електронна поща на едно писмо с линка за потвърждаване.

Сега събирането на имейли на нашите потенциални клиенти най-ефективно става чрез лендинги - специални страници в интернет, където има форма за събиране на контактни данни.

Вероятността някой да ви даде своите контактни данни само защото сте помолили за това, е много малка. Затова, ние можем да получим имейли на нашите потенциални клиенти като ги разменяме срещу нещо, което е привлекателно за тях. Например, регистрация за някакво мероприятие или обучение, възможност да се изтегли някаква електронна книга, някаква интересна за тях информация или нещо друго.

След като чрез лендинг сме събрали база с имейлите на потенциални клиенти, ние можем да им изпращаме писма, които с много голяма вероятност ще бъдат желани от тях, защото те доброволно са ни предоставили своите контактни данни. Но това вече е друга тема.

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.