Кастомизацията на клиента е много силна стратегия за малък бизнес. Работата в тесни пазарни ниши прави малката фирма уникална и привлекателна за клиенти.

Кастомизацията означава да предложите на своите клиенти точно това което те изискват, което те търсят, да се приспособите към персоналните им изисквания, персоналните им потребности, които големите фирми не винаги могат да удовлетворят.

За целта трябва да избирате микро пазарните ниши.

Примери за микро пазарни ниши.

Счетоводно обслужване:

Най-широката пазарна ниша е общото счетоводство, което включва обслужването на всеки вид фирми - големи фирми, малки, тези които се занимават с производство, услуги, имат търговски обекти, тези които се занимават и с производство и с търговия и др. Това е много широка пазарна ниша.

Започваме да правим малко по-тясна тази широка пазарна ниша. Например, по-тясната ниша са фирмите които се занимават само с производство. Още по-тясна пазарна ниша са фирмите които се занимават само с производство на някакви технологически сложни продукти и имат технологически сложно производство. Или счетоводство на фирмите, които работят в интернет. В счетоводството на тези фирми има специфика.

Магазин за дрехи:

Магазините за дамски дрехи, за мъжки дрехи са малко по-широки пазарни ниши. Магазинът за по-закръглени жени е по-тясна пазарна ниша. Магазинът за сватбени дрехи за по-закръглените жени от още по-тясна пазарна ниша.

До колко тясна трябва да бъде пазарната ниша, която е подходяща за вас, зависи от вашите възможности, от вашите интереси и от това в коя точно област се смятате за най-квалифицирани.

Успех!

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.