Маркетингови комуникации
Phil Campbell, Flickr

Има един въпрос, който ми задават със забележителна редовност. Какво всъщност представляват маркетинговите комуникации? И тъй като много обичам да превръщам сложни обяснения, които традиционно се използват от моите колеги още от студентските ми години, в нещо по-разбираемо за човек без висше образование в областта на маркетинга, реших да отговоря възможно най-точно и ясно.

Първо. Съществуват десетки формулировки, обясняващи какво е маркетинг. Смятам, че най-удачната и най-кратката от тях е „всички действия, които се извършват с цел да стане възможна продажбата на продукта”. Т.е. всичко, което ще докара потенциалния клиент пред продавача, който вече ще извърши самата продажба.

Второ. Маркетинговите комуникации са всички видове комуникация (връзки, общуване) между фирмата и клиенти, партньори, други фирми и изобщо с цялото общество. Крайната цел на тези комуникации, разбира се, кореспондира с целта на целия маркетинг на фирмата, т.е. да се направят възможни продажбите на продукти и услуги.

Трето. Тези маркетингови комуникации се осъществяват с помощта на различни инструменти.

За да илюстрирам най-популярните инструменти на маркетинговите комуникации, ще ви разкажа един класически виц.

Когато по време на парти някое момче отива при някое момиче и й казва, че той е много добър любовник и тя трябва веднага да тръгне с него – това е пряка (лична) продажба.

Когато момчето се качва върху някой стол и обяснява на всички, че той е добър любовник – това е реклама.

Когато той първо се запознава с момичето, взема й номера на мобилния, а на следващия ден й се обажда – това е телефонен маркетинг.

Когато на момичето й предават бележка, върху която има записан номера на мобилния на момчето и подпис „Шампионът в леглото” – това е дайрект маркетинг.

Когато момчето кани момичето у дома за да я почерпи с шампанско – това е акция за стимулиране на продажбите.

Когато на партито момчето си поправя вратовръзката, отива при момичето и й подава чаша шампанско, отваря й вратата, държи й чантата докато тя си слага обувките и й предлага да се повозят на хубавата му кола, след което момичето само предлага на момчето да отидат у тях – това са връзки с обществеността (PR).

Когато по време на партито момичето само отива при момчето и му казва: „Чух, че сте много добър любовник, бих искала да се запознаем.” – това е силен бранд.

И последно – Когато момичето получава бележка от момчето подписана от „Най-добрия любовник в света”, където се описва колко е хубаво да има гадже, после получава обаждане за лека нощ от момчето по телефона, след това вижда на стената на заведението, където се провежда партито, плакат със снимката на момчето и списъка с отзиви от щастливите му приятелки и най-накрая решава, че точно това момче ще й реши всичките проблеми и само отива при момчето – това е информационен маркетинг.

Надявам се, че успях да ви обясня за някои от основните инструменти на маркетинговите комуникации.

Използването на различните инструменти на маркетинговите комуникации (един по един или няколко заедно) ще ви помогне да накарате своите потенциални клиенти да се питат: „Май това ми трябва? Дали да не го купя?”. След това веднага преминавате към продажбата и вече от вашите техники за закриване на продажбата зависи дали човекът ще купи нещо или не. Колкото по-добре работи вашият маркетинг, толкова по-малко усилия ще ви трябват за закриване на продажбата (т.е. да получите пари от клиента).

Но какъвто инструмент за комуникацията и да използвате, вашите усилия няма да имат ефект, ако не можете да заинтересовате своите потенциални клиенти. Ако не продавате хапчета за вечен живот, значи със сигурност имате доста конкуренти.

За да изпъквате на фона на конкурентите трябва да се използва един много полезен и ефективен маркетингов инструмент – УТП – уникално търговско предложение (или уникална търговска позиция). Ако искате самостоятелно да формулирате УТП и да разберете как най-ефективно да го използвате, моля заповядайте тук >>

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.