Каква стратегия би била удачна и неудачна за една малка фирма? Най-често се използват стратегии, които са характерни за големите фирми. Малките фирми ги копират и ги използват в маркетинга си като разбира се не получават добър ефект от използването на тези стратегии.

Например, стратегията да се конкурира по цената на предлаганият продукт. Само голяма фирма може да си позволи да намаля цената на продукта практически да такива минимални стойности, които доближават цената по която придобива този продукт на едро.

Малка фирма не може да си позволи да слага прекалено ниски цени на продукта. Обаче доста често точно с това малък бизнес започва да се бори с конкурентите. Те се паникьосват, че има голяма конкуренция и няма достатъчно продажби и първото нещо, което започват да правят е да намалят цените на своите продукти.

Но, когато те намалят цената, потребителят със сто процентова сигурност може да намери същият продукт на друго място на още по-ниска цена (при някой по-голям производител или по-голям търговец).

Тук има още една тънкост - малките фирми се опитват да конкурират и своите колеги, представителите на малкия бизнес, и големите фирми. Това е много неудачна стратегия за конкуренция. Ясно е, че една малка фирма никога няма да може да конкурира голяма фирма. Реалните конкуренти, с които наистина може да се пребори една малка фирма, са със същата големина на пазара и заемащи същата пазарна ниша.

Като говорим за неуспешните стратегии на пазара бих искала да посоча още една неудачна стратегия, която също често се използва. Това е когато една малка фирма се опитва да се представя за голяма, да показва на потребителя външни атрибути на успешна голяма фирма, като в същност не се явява такава. И, съответно, потребителят очаква от една фирма, която изглежда голяма, да получи определени услуги, определени продукти, цени и обслужване, но не може да ги получи от малка фирма. Като резултат, клиентът остава разочарован.

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.