Трябва ли на счетоводителя маркетинг?

А трябва ли маркетинг на адвоката, на финансовия консултант, на какъвто и да е бизнес в областта на професионалните услуги?

Скоро имах интересен разговор с една добра позната - собственичка на счетоводна кантора. Познайте от три пъти, какъв е най-големия проблем в нейния бизнес... - Липсата на клиенти или, по-скоро, липсата на добре плащащи клиенти. „Всички сега са така”. Когато я питах, на кого иска да продава своите счетоводни услуги, кои са нейните целеви клиенти. Отговорът беше (изненада!) – „Всички”.

– Къде си търсиш клиенти? – Където всички търсят. Всички така правят.

За поредния път чух омразната за мен дума ВСИЧКИ. Как бихте могли да имате по-различен, по-добър от другите си колеги резултат, когато извършвате същите действия, които правят те? При това не ефективни действия. Месец след месец, година след година като зомби да извършвате действия, които ни ви дават достатъчно добри клиенти, но да не се отказвате. Тази упоритост ме изненадва.

Включете своята логика, уважаеми предприемачи в областта на професионалните услуги. Ако не намирате достатъчно клиенти, значи или не търсите там, където трябва или не търсите когото трябва или нещо не правите както трябва. Тези неща се научават, както се научава вашата професия. Не трябва да си професор по маркетинг за да си изградиш добра система за привличане на клиенти. Всеки може да го направи сам с помощта на правилните съвети на експерт в тази област.

Най-бързото и най-наложителното, което можете да направите още сега е да определите своят идеален клиент – този, който най-много би ви удовлетворявал като клиент. Прегледайте настоящите и предишните си клиенти. С кои от тях ви било най-комфортно да работите? С какво те се занимават, къде живеят, кои са ви давали най-голяма печалба и т.н.? Забелязахте ли, че те имат общи признаци? Тези признаци можете да вземете при определянето на своят идеален клиент и да направите тъй наречения Аватар на идеалния клиент (да съберете и запишете признаците на идеалния клиент на едно място).

След това да помислите, къде можете да намерите своите идеални клиенти, къде те „виреят”? В интернет (он-лайн) и в реалния живот (офф-лайн) (Малка подсказка: сайтове за обявите за ВСИЧКИ не е единственото място, което посещават вашите клиенти). Сега насочете цялото си търсене на клиенти към тези „места на обитаване” на вашите клиенти. Вероятността бързо да намерите нови клиенти се покачва в пъти.

Радвам се, че имах малко време за експресен коучинг и успях да помогна на моята добра позната да определи своите целеви клиенти, да измисли нови начини да стигне до тях и да направи по-подходящи рекламни послания. Но, лично аз смятам, че най-ценния съвет, който съм й дала е да не се плаши да прави нови неща.

Опитвайте да правите нови неща, използвайте нови начини да си намирате клиенти, бъдете по-различни от ВСИЧКИ!

Оксана Лалова

Квалифициран бизнес анализатор, експерт в областта на системно развитие на бизнес.

Мислите, че този материал ще бъде интересен на вашите приятели? Споделете го!

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.