1. НАМЕРИ СВОЕТО
МЯСТО НА ПАЗАРА
2. АКТИВИРАЙ
МАРКЕТИНГА И ПРОДАЖБИТЕ
3. ПОДРЕДИ
СВОЯ БИЗНЕС
4. ДАЙ ТЛАСЪК
КЪМ ВЪРХА
 

Използвайте най-ефективните технологии за маркетинг и продажби.
Станете магнит за клиенти.

Много по-лесно е да се привличат достатъчно клиенти, когато знаете кого искате да привлечете. Привлеченият клиент купува повече, по-често и на по-голям среден чек, когато вашето предложение е привлекателно за него. Желанието за покупка при вас се покачва в пъти, когато клиентът е сигурен, че вие сте най-добрия на пазара. Точно затова на първото ниво на систематизацията на бизнес се търсят силните ви страни и се изгражда уникалността на вашия бизнес.

Основната цел на това ниво на пирамидата на систематизацията е да намерите и приложите най-добрите за вашия бизнес техники и системи за привличане на клиенти и продажби. С други думи, тук привличаме повече клиенти, продаваме по-скъпо и стимулираме клиентите да се връщат при нас отново и отново.

Как това работи?

Често дори и най-дребните ни действия в бизнеса дават страхотен краен резултат. Малко по-добър текст на рекламата привлича малко повече клиенти, едно изречение на продавача стимулира клиента да вземе дребен евтин допълнителен продукт и да остави повече пари в касата, едно електроно писмо с привлекателна оферта връща няколко "стари" клиенти, които вече са забравили за вас. Ефекта от тези дребни действия се натрупва и резултата може много приятно да ви изненада.

Как точно работи това? Давайте да разгледаме една абстрактна ситуация и да приложим малко елементарна математика. Представете си, че вие всеки месец привличате към бизнеса си 200 потенциални клиента, всеки втори от които (50% или 100 души) прави покупка при вас средно за 50 лв. В същото време, всеки месец при вас се връщат 20 "стари" клиенти, които вече нещо са купували, и правят средно една покупка за 70 лв. Оборота, който прави вашият бизнес за един месец е 6400 лв. При това вашата печалба е 1600 лв., ако маржът е 25%.

200 души входящ поток, от тях 100 души стават клиенти (50% конверсия от потенциален клиент в реален)
25% маржът
100*50 + 20*70 = 6400 оборот
6400*25% = 1600 печалба

Сега си представете ситуация, в която вие прилагате по-ефективни техники за привличане на клиенти и увеличавате входящия поток на клиенти само с 10%. Например, вие намирате нов канал за платена или безплатна реклама и правите своето рекламно съобщение по-интересно за вашите идеални клиенти. Изглежда напълно възможно, не смятате ли? При това, вие сте направили своето предложение за тези потенциални клиенти малко по-привлекателно и вече не 50% от потенциалните клиенти правят покупка, а 55%. Това също изглежда напълно възможно.

След това вие започвате да прилагате различни техники за стимулиране на допълнителни продажби (апселл, кросселл и др.) и купувачите започват да правят по-голям среден чек - по време на една покупка оставят при вас средно с 10% повече пари - не 50 лв., а 55, не 70 лв., а 77.

В същото време, вашата система за работа с настоящите клиенти става малко по-ефективна и вие вече връщате не 20 "стари" клиенти, а с 10% повече - 22.

Не се изискват някакви невъзможни усилия и време, за да увеличите с 10% всички основни показатели - входящия поток, средния чек, конверсия, брой върнали се клиенти. Сега да видим, какъв резултат получавате, ако просто работите малко по-ефективно:

220 души (спрямо 200) - входящ поток от потенциални клиенти
55% (спрямо 50%) - конверсия от потенциален клиент в реален, т.е.
121 души (спрямо 100) - направили покупка със среден чек 55,00 лв. (спрямо 50,00 лв.)
22 души (спрямо 20) - върнали се клиенти за последваща покупка със среден чек 77,00 лв. (спрямо 70,00 лв.)

Резултат от вашите действия:

121*55+22*77 = 8349,00 лв. - оборот (спрямо 6400,00 лв.)
печалба при 25% марж - 2087,25 лв. (спрямо 1600,00 лв.)

Не мислите ли, че малко усилия и по-ефективни техники за привличане на клиенти и продажби си струват 487,25 лв. във вид на допълнителна печалба? Увеличението на печалбата е повече от 30%! При това още не сме използвали техники за правилно ценобразуване и покачване на маржа, акции за нови и настоящи клиенти, отложени продажби, формиране на асортимента, оффери, стимулиране на клиентската база, работа с партньори и много друго.

Сега разбирате, защо Успешни Бизнес Системи отделят специално внимание върху ефективните технологии за маркетинг и продажби?

Активирайте своя маркетинг и продажби

Ако не се занимавате активно с привличането на нови клиенти, те как могат да ви намерят? Ако не правите привлекателни предложения, кой ще поиска да купи нещо при вас? Вие със сигурност имате своите клиенти - остана само да ги откриете и привлечете.

Опитвайте нови техники за продажби, избирайте тези, които най-добре работят във вашия бизнес и се отказвайте от най-неефективните. Продавайте повече, по-често и по-скъпо за да получите максимална печалба в своя бизнес.

Откъде да започнете?

 

ПОДРЕДИ СВОЯ БИЗНЕС >>