1. НАМЕРИ СВОЕТО
МЯСТО НА ПАЗАРА
2. АКТИВИРАЙ
МАРКЕТИНГА И ПРОДАЖБИТЕ
3. ПОДРЕДИ
СВОЯ БИЗНЕС
4. ДАЙ ТЛАСЪК
КЪМ ВЪРХА
 

Вашият бизнес като система

Във всеки бизнес повечето дейности могат да бъдат автоматизирани и систематизирани, за да ги вършите с по-малко ресурси, усилия и време, и при това да избягвате по-голямата част от обичайните грешки.

Когато вашият бизнес не може да работи без вашето пряко участие в него, значи на практика вие нямате бизнес, а само едно работно място, към което сте вързани, въпреки, че се казвате "предприемач". Единствен начин да станете свободни и да получавате удоволствие от факта, че сте собственик на бизнес е систематизацията.

Без съмнение, систематизацията на бизнес е от решаващо значение, ако искате да разширите своят бизнес и да преминете на следващо по-високо ниво.

Въпросът е как да го направите? И какво изобщо е систематизация на бизнес?

Във всеки бизнес, без значение дали той е голям или малък, винаги има някакви стандартни повтарящи си процеси, които могат да бъдат "сложени на автопилот" с помощта на определени инструменти и технологии. Повечето от процесите могат на свой ред да бъдат обединени в системи, които работят по определени правила.

Колкото повече процеси ще обедините в системи, толкова по-лесен за управление и контрол ще бъде вашият бизнес. А колкото повече процеси автоматизирате, толкова по-малко от вашето лично участие изисква бизнеса ви.

Какво се случва, ако бизнесът ви не е систематизиран дори отчасти?

  • Вие отделяте много време, за да "запушвате дупки" в бизнеса си и да изпълнявате спешни задачи.
  • Получаваните печалби никак не отговарят от усилията, които влагате в бизнеса.
  • Вместо да имате свобода и самочуствие на собственик на бизнес, вие сте "вързани" за бизнеса си и не можете да го оставите без внимание дори за кратко.
  • Персоналът работи не ефективно и не върши това за което е нает.
  • Редовно се случват грешки в работата. Понякога се забравя да се свършат важните неща.

Какво е систематизацията на бизнес?

В най-общия вид систематизацията на бизнес е закрепване на успешните практики и процеси в дейността на фирмата чрез превръщането им в системи. Систематизацията позволява на практика винаги да се постига максимално добър резултат в различните дейности. А това, на свой ред, позволява на фирмата да получава гарантирана печалба и значително улеснява цялото управление на бизнеса.

С други думи, систематизирайки своят бизнес, вие можете много по-лесно да го управлявате (дори да го правите дистанционно), при това да осигурявате гарантиран резултат от дейността във вид на определен обем от продажби и определена печалба. Това, на свой ред, освобождава доста време за собственика на бизнеса.

Освобождавайки своето време от рутинните дейностите, които вече ще се извършват много по-бързо и без да изискват вашето лично непрекъснато участие в тях, вие ще можете да се фокусирате върху най-важното във вашия бизнес - върху стратегическото планиране.

Какви системи съществуват в бизнеса?

Най-напред специално внимание трябва да отделите на 3+1 основни бизнес системи, които пряко участват в генериране на печалба във всеки бизнес. Това са система за привличане на клиенти, система за продажби, система за работа с клиентска база и още една бизнес система - производство на продукти и услуги.

И за да ви объркам още повече, ще ви кажа, че всяка бизнес система може да включва в себе си други системи. Например, система за привличане на клиенти може да включва в себе си система за привличане на клиенти от социалните мрежи, система за интернет маркетинг, система за привличане на клиенти чрез листовки и т.н.

Сега, сигурно, се чудите как да се оправите с всички тези системи и за какво ви е цялата тази систематизация точно на вас? Не се притеснявайте, всичко е лесно за разбиране. По-надолу ще намерите списък с материали, които ще ви помогнат да започнете систематизацията на своя бизнес.

Откъде да започнете?

 

ДАЙ ТЛАСЪК КЪМ ВЪРХА >>